Naczynia do zadań specjalnych

Organizacja profesjonalnej kuchni restauracyjnej wymaga przede wszystkim nakładu finansowego na sprzęty, które powinny być najwyższej jakości i posiadać praktyczne rozwiązania. Wielu restauratorów przeznacza krocie właśnie na zakup odpowiednich kuchni, grillów oraz lodówek, aby móc przygotowywać dania z górnej półki. Ogromne znaczenie ma również wybór dobrych jakościowo naczyń, w których gotuje się i piecze.

W przypadku kuchni francuskiej, ciężko wyobrazić sobie restaurację bez dobrej jakości brytfanny. Takie naczynie pozwala bowiem na przygotowanie różnego rodzaju potraw:

  • dań kuchni jednogarnkowej, opartych na warzywach i mięsie, duszonych na wolnym ogniu przez wiele godzin,
  • gulaszów i dań wegetariańskich, składających się z pieczonych lub duszonych warzyw,
  • pieczonych mięs i ryb,

Marzeniem każdego kucharza jest wysokiej jakości brytfanna Staub, która jest żeliwna, solidna, odporna na przypalenia i jednocześnie niezwykle ładna. Firma od wielu lat produkuje brytfanny najwyższej jakości, które służą kucharzom przez lata i pozostają w nienaruszonym stanie. Brytfanna Staub charakteryzuje się przede wszystkim doskonałej jakości żeliwem, które pokryte jest kilkunastoma warstwami emalii bezpiecznej do użytku z pożywieniem. Taka emalia zapobiega przywieraniu żywności, nawet przy wielogodzinnym pieczeniu. Poza tym, w pokrywie brytfanny znajduje się system rowków, w których gromadzi się gorąca para, cyrkulując następnie w dół, z powrotem do potrawy. Dania przygotowywane w nich są bardzo soczyste i miękkie.

Przewaga nad innymi naczyniami

Brytfanna Staub stworzona została we współpracy ze światowej klasy francuskimi kucharzami, którzy przekazywali firmie najważniejsze sugestie i testowali kolejne propozycje. Poza tym cechuje ją piękny wygląd. Brytfanny można kupić w różnych kolorach i kształtach i dopasować je do wyglądu swojej profesjonalnej kuchni.

Wielu kucharzy preferuje takie żeliwne lub ceramiczne brytfanny ponad najnowocześniejsze garnki ze stali szlachetnej, ponieważ pozwalają one na zachowanie naturalnego smaku potrawy, a niekiedy nawet ją uwydatniają. Poza tym, w brytfannie można również piec, co jest spory udogodnieniem. Przez wiele godzin, danie dusi się we własnych sokach i jest miękkie oraz niezwykle soczyste. Szukając garnków do takiej kuchni, można już zdecydować się na te stalowe, ponieważ są praktyczne, jedzenie nie przywiera do ich ścianek, a dno jest bardzo grube i zapobiega przypaleniom.

Wybierając zestaw garnków, koniecznie należy zwrócić uwagę na kilka aspektów:

  • dopasować ich ilość oraz pojemność do potrzeb – kuchnia zazwyczaj potrzebuje garnków sporych i pojemnych, jednakże przydadzą się też te niewielkie,
  • grubość dna – najlepsze są garnki o bardzo grubym dnie, ponieważ dania nigdy nie przywierają do dna,
  • szczelność pokrywki – cały sukces zależy od odpowiedniej wilgotności w garnku.

Wielu producentów oferuje profesjonalnym kuchniom całe zestawy naczyń, w skład których wchodzą garnki, brytfanny, patelnie oraz wiele innych akcesoriów. Dzięki takiej ofercie można zakupić naczynia najwyższej jakości i otrzymać dodatkowo spory upust cenowy.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ