Niejedna osoba uważa, że pyszna, aromatyczna kawa (najlepiej ta przygotowana przez profesjonalnego baristę) o poranku to idealny sposób na rozbudzenie. Jednak czy naprawdę trzeba każdego dnia wybierać się do kawiarni, żeby cieszyć się smakiem wyśmienitej, prawdziwej kawy? Otóż nie! Każdy może zostać baristą w swoim własnym domu. Wystarczy odbyć specjalny kurs na baristę lub zapoznać się z fachową literaturą i… wyposażyć się w odpowiedni sprzęt. Czego potrzebuje początkujący barista?
Podstawowe wyposażenie baristy
W domu również można przygotować aromatyczne espresso czy wyśmienite latte. Grunt to zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria i poświęcić trochę czasu na naukę tworzenia kawowych dzieł sztuki.
Najważniejszym elementem wyposażenia profesjonalnego baristy jest kawa. Najlepszym rozwiązaniem jest kawa ziarnista (np. arabica), która wyróżnia się szlachetnym smakiem bez goryczy. Warto spróbować różnych rodzajów kaw i wybrać ten, który najbardziej odpowiada naszym gustom.
Kawy ziarnistej nie da się zaparzyć. Najpierw musimy ją zmielić. Niezbędny jest do tego młynek – automatyczny lub ręczny. Ważne, aby był wyposażony w opcję regulacji stopnia zmielenia ziaren.
Warto kupić również:
- wagę kuchenną,
- termometr,
- dzbanek do spieniania mleka,
- łyżkę degustacyjną,
- nakładki z szablonami do tworzenia wyjątkowych wzorów na powierzchni spienionego mleka.
Czego potrzebujesz, aby przygotować wyśmienitą kawę z ekspresu?
Przede wszystkim… porządnego ekspresu! Profesjonalni bariści zwykle korzystają z ekspresów kolbowych, które umożliwiają kontrolowanie ciśnienia i czasu ekstrakcji. Jednak sam ekspres nie wystarczy. Do tego, żeby przygotowywać wykwintną, aromatyczną kawę, potrzeba kilku akcesoriów. Barista powinien zaopatrzyć się w tamper, czyli specjalny ubijak, który służy do ubijania zmielonej kawy w kolbie. Tamper musi być odpowiednio ciężki i dopasowany do sitka ekspresu. Do tampera warto dokupić matę tampingową. W wyprawce dla profesjonalnego baristy powinny znaleźć się również akcesoria do pielęgnacji ekspresu (pędzelek do czyszczenia i specjalistyczne środki chemiczne), które utrzymają sprzęt w idealnej czystości i tym samym przedłużą jego żywotność.
Alternatywne sposoby parzenia kawy
Kawę można parzyć na wiele innych sposobów. Jedną z nich jest metoda przelewowa, która wymaga zastosowania drippera i specjalnego, papierowego filtra. Dripper to niewielkie urządzenie, które kształtem przypomina stożkowatą filiżankę. Akcesorium może być wykonane np. z plastiku, szkła lub ceramiki. Na stronie https://labuna.pl/Drippery-c64 dostępne są drippery w różnych rozmiarach z podstawkami lub bez. Ciekawą propozycją sklepu Labuna są drippery ceramiczne Origami. Ich cechą charakterystyczną są specjalne rowki, które stabilizują prędkość ekstrakcji. Dzięki nim przygotowywana kawa jest idealnie czysta.
Inne akcesoria przeznaczone do alternatywnego parzenia kawy to:
- chemex,
- aeropress,
- kawiarka,
- french press.
Każdy może zostać profesjonalnym baristą w swoim własnym domu. Wystarczy tylko odrobina chęci i zaangażowania.