Rozpalanie grilla to przyjemny rytuał, podczas którego myśl o rychłym posiłku rozgrzewa nas nawet w chłodne, deszczowe dni. Wbrew pozorom gotowanie na świeżym powietrzu nie jest zarezerwowane wyłącznie dla upalnych dni lata. Grillować możemy także w okresie jesiennym, a im gorsza jest pogoda, tym lepiej smakują potrawy z grilla lub… z kociołka. Popularne w ostatnim czasie stało się przyrządzanie posiłków w zawieszonych nad paleniskiem lub ogniskiem kociołku. W naczyniach tego rodzaju możemy przyrządzić zarówno zwyczajną zupę, jak też przygotować słynną duszonkę.
Grill czy kociołek?
Sezon na grillowanie jest determinowane przez pogodę, ale i przez nasze chęci. Jeżeli zamierzamy spędzić wieczór zupełnie inaczej, niezależnie od tego, czy mamy zamiar zaprosić gości, czy też szykujemy coś bardziej kameralnego – grillowanie na świeżym powietrzu będzie doskonałym rozwiązaniem. Grillowane szaszłyki, kiełbaski, ryby i warzywa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jednak jeśli zależy nam na czymś bardziej oryginalnym, warto zdecydować się na kociołek. W kociołku myśliwskim, żeliwnym lub ze stali nierdzewnej mamy możliwość ugotować zupę, leczo lub przyrządzić tzw. kociołek węgierski, nazywany potocznie duszonką. Kociołek może zostać umieszczony bezpośrednio w ogniu lub możemy również podwiesić go na specjalnym stelażu nad paleniskiem. Przy zakupie kociołka niezbędny może się więc okazać także trójnóg grillowy. Zestawy lub pojedyncze sprzęty do grillowania znajdują się m.in. na stronie internetowej grillomaniak.pl.
Kociołek żeliwny i jego zalety
Kociołki, zwłaszcza kociołki żeliwne, mają wiele zalet. Dzięki nim przygotujemy aromatyczne i smaczne potrawy, zupa, leczo lub duszonka nie tylko zachwycą nas intensywną wonią, ale także smakiem. Kociołek sprawdza się wówczas, gdy zamierzamy zorganizować spotkanie towarzyskie lub rodzinne. Jeśli spodziewamy się dużej liczby osób, kociołek o pojemności 10 l z pewnością nasyci każdego z przybyłych, a ponadto będzie urozmaiceniem pory obiadowej. Każdy z gości otrzyma swoją porcję w tym samym czasie, a wszystko za sprawą dużej objętości i zastosowanego materiału. Użyte do produkcji kociołków żeliwo szare to materiał trwały i pozwalający na równomierne nagrzewanie. Zaletą gotowania w kociołku jest to, że potrawy nie przypalają się, a późniejsze czyszczenie naczynia jest wygodne. Kociołki nie tylko spełniają funkcje estetyczne (ozdabiają ogród, taras), ale są bezpieczne dla naszego zdrowia, gdyż nie powodują przedostania się żadnych szkodliwych substancji do naszego organizmu. Kociołki żeliwne są stosunkowo niedrogie, a wiele z nich możemy znaleźć na Allegro.
Kociołek na trójnogu grillowym
Trójnóg ogrodowy to urządzenie, które przyda się zarówno zwolennikom grilla, jak też fanom kociołków. Dzięki trzem nogom, konstrukcja grilla jest stabilna bez względu na rodzaj podłoża. Do łańcucha możemy doczepić ruszt, patelnię lub kociołek. Takie rozwiązanie stwarza nam możliwość gotowania na wolnym ogniu, przyrządzania wymyślnych potraw i spędzenia czasu na dworze. Trójnóg dobrze wygląda w ogrodzie i na tarasie, przy czym jest funkcjonalny i bezpieczny, dzięki pokryciu elementów trójnogu warstwą żaroodporną. Jeśli zastanawiasz się, co będzie lepszym wyborem: grill czy kociołek, trudno o jednoznaczną odpowiedź. Każdy ze sprzętów służy do przygotowania innego rodzaju potraw, toteż warto mieć w domu obydwa urządzenia.